Grundreceptet är enkelt – grovmalda bönor, vatten och tid. Grovmalda bönor används för att undvika en alltför grumlig dryck. Ju längre bryggtid, samt ju större mängd kaffe i proportion till mängden vatten, desto starkare kaffe. En vanlig metod för hemmabryggning av cold brew är att låta malet kaffe och vatten dra i en stor glasburk över natten. På morgonen silas blandningen genom ett finmaskigt filter. Du kan också ta hjälp av en pressokanna, se bara till att använda en kvalitativ presso med ett finmaskigt filter. Eftersom cold brew är naturligt sötare än varmbryggt kaffe är socker överflödigt, låt istället kaffets egna karaktär träda fram. Som cocktailgrund lämpar sig cold brew utmärkt, då kan det passa bra att tillsätta lite sötma.
Experimentera med olika bönor!
Ställer du dig skeptisk till ljusrostat eller mellanrostat förordar vi att du ger dessa en ny chans. Ofta finns där ett stort smakspektrum och fina nyanser att hämta, som saknas i de lite för ofta eftersträvade nattsvarta rosterna. Utforska gärna små, svenska kafferosterier, inte bara för att bönorna är omsorgsfullt utvalda och kärleksfullt rostade, utan även för att det högre försäljningspriset ofta betyder att kaffebönderna jobbar under försvarliga förhållanden. Mal gärna dina bönor i egen kaffekvarn, istället för att köpa färdigmalt, det gör stor skillnad.
En växande trend
På hemmaplan ser vi försiktiga spår av en växande cold brew-trend. Kaffe och té-institutet Kränku på Gotland säljer tjusiga flaskor med kallbryggt kaffe – en perfekt, uppiggande ersättare för en kall öl under heta sommardagar. Redan 2013 började företaget Kallbryggd, även det ett gotländskt initiativ, sälja cold brew på flaska. Företaget var måhända före sin tid och ligger idag i vila.
Över kontinenten har fascinationen för cold brew nått betydligt längre. En inte helt ovanlig mittpunkt i ett kafé med värdighet är ett tronande cold brew-torn. Googla gärna Yama Cold Brew Drip Tower för att beskåda den stiliga anordningen. Vatten droppar från en glasbehållare till nästa, som är fylld med kaffe. Kaffet är packat på höjden istället för bredden, och leder till en tidskrävande process där vattnet filtreras genom kaffet för att slutligen droppa ner i en mugg eller kanna. Flera timmar krävs för att brygga ett par koppar kaffe.
Kvävebryggt
Just nu så gott som exploderar den vidareutvecklade innovationen nitro cold brew, en idé kläckt av en bryggare från Portland, som nu sprider sig över New York och Los Angeles. Konceptet är kallbryggt kaffe som möter kväve, och serveras på tapp. Resultatet är en imponerande, skummande Guinness-liknande kaffe, men unik smak och textur. Vi hoppas att vi snart får se tappar på svenskar barer och välkomnar vidare cold brew-nörderi!