Lantmännen ligger i startskedet för att ta fram ett nytt vegetabiliskt protein. Backar initiativet gör Vinnova, den statliga myndigheten för innovationssystem. Lantmännen uppger att den nya proteinsvampen har ungefär tio gånger lägre miljöpåverkan än vegoproteinet Quorn, och hundra gånger lägre än konventionellt kött.
Svampproteinet är ett av femton projekt som tagit sig vidare i Vinnovas satsning nya, klimatsmarta protein. Bland projekten hittas bland annat även ädelosttofu gjord på åkerbönor, tempeh från lupin och vegansk skyr baserad på komponenter från raps. Projekten har finansierats med en halv miljon kronor vardera. Den 16 november presenteras alla bidrag under ett smakprovningsevent på Måltidens hus i Grythyttan. De vinnande bidragen får möjlighet att söka ytterligare inventering på upp till två miljoner kronor för att vidareutveckla projekten.
På Lantmännens etanolfabrik i Norrköping görs för nuvarande pilotförsök med att framställa proteinet. Svampen som används gör förädlingen av råvaror från svenskt lantbruk till miljövänlig etanol effektivare, dessutom är svampen ordentligt rik på protein. Projektgruppen testar nu olika konsistenser, för att fastställa vilka produkter svampproteinet skulle kunna användas till.
– Man kan tänka sig allt från köttbullar med hundra gånger lägre miljöpåverkan än vanliga köttbullar till ett nytt sorts proteinrikt tillägg på frukostbordet. Det är otroligt spännande att arbeta med utvecklingen av en produkt som har så stor potential att bli ett klimatsmart och smakrikt vegetariskt alternativ för våra kunder, säger Sandra Halldin som arbetar med affärsutveckling och innovation på Lantmännen Agroetanol.
Vi väntar med spänning på de nya vegoproteinen, och ser fram emot en ännu mer klimatsmart och varierad vegomarknad!