Från krukor till växthus
Chiligaraget startades i år av Mark, tillsammans med kompisarna Mats Hernström och Kim Bröchner. Mark som flyttade till Sverige från Kanada i mitten av 80-talet. Den första svenska hemorten blev Luleå, men sedan drygt 18 år tillbaka bor han i Höganäs. Att frilansa som översättare och copywriter har gett honom ekonomisk möjlighet att satsa på chiliintresset och bygga upp Chiligaraget. Chiliodlandet startade med ett fåtal plantor på fönsterbrädet hemma. Viljan att utforska fler chilisorter gjorde dock att plantorna snart växte ur hemmaodlingsformatet, och snart fick Mark sätta upp ett eget växthus. Idag rymmer växthuset en ständigt ökande skara chilisorter, men trots den tilltagna samlingen skulle Mark inte räkna in sig själv bland de mest hårdnackade chilifantasterna:
– Jag äter chili flera gånger om dagen, jag bara måste ha det. Men jag är ingen chilifanatiker. Jag nöjer mig med ett fåtal sorter. Här i växthuset har jag odlat de sorter som jag själv gillar. Jag känner inget tvång att samla så många som möjligt. Att bara jaga efter de starkaste chilisorterna ser jag heller inget värde i. Jag skulle säga att jag har en mild- till medelstark tålighetsgrad. Men vissa tycker att habanero är starkt, det är så subjektivt hur man upplever hetta.
Småskaliga Höganäs
Höganäs är en stad som har vuxit kraftigt under de senaste åren. Särskilt de senaste tre åren, beskriver Mark, har staden exploderat. Detta till stor del tack vare framväxten av Magasin 36, som Mark kallar en samlingsplats för likasinnade. Knutpunkten Magasin 36 ligger i Höganäs Keramiks gamla produktionslokaler, där man under många år bedrev saltglasering. De gamla brännugnarna har bevarats, men större delen av lokalerna har rustats upp och rymmer idag en saluhall med fokus på produkter från området, små butiker, kontorslokaler, en stor restaurang, det lokala ölbryggeriet Höganäs Bryggeri, och, sist men inte minst, Garagebar. Höganäs växande popularitet beror också på dess lägliga placering, med närhet till både Helsingborg och Köpenhamn. Kullahalvön har dessutom ett behagligt klimat och svårslaget vackra omgivningar.
– När jag flyttade hit från Norrbotten var jag imponerad över hur grönt allt var. Det är otroligt, men det är verkligen grönt här året om. Jag ringde till mina vänner uppe i Luleå i december, de berättade att de stod i tre meter snö, och jag hade just varit ute och plockat salvia och klippt gräset. Det är skitfräckt.
Mark har själv bryggt öl från ung ålder, och kände sig därför snabbt hemma i den starka gemenskapen på halvön. Samarbeten lokala producenter emellan är en självklarhet på Kullahalvön. Tillsammans med Höganäs Bryggeri har Mark nyligen tagit fram en chiliöl, mest för skojs skull och för att sälja på Garagebar. Ölen lyfter fram chilins smaker och karaktär, snarare än hettan. Även en stor del av Marks egentillverkade chilisås går till Garagebar, samt en stor mängd färska chilis. Denna typ av lokala samarbeten utgör grunden till, och visionen bakom, Chiligaraget:
– Vi har fått förfrågan om att sälja våra chilisåser och produkter till större producenter, det är såklart smickrande att få sådana förfrågningar, men det går emot det jag strävar efter. Jag skulle behöva skala upp produktionen och göra större investeringar, den typ av saker som gör att det finns risk att man gör avkall på produkten, och då är det inte hantverksmässigt längre. Jag vill odla tillräckligt med chili för att det ska räcka till våra grannar, besökare, Chiligaraget och närområdet. Mitt mål är inte att bli en storskalig chiliodlare. Jag ser mig själv mer som en chilimissionär. Jag vill visa att chili inte är farligt, utan välgörande. Jag vill sprida chilievangeliet.
Habaneromedicin
Att chili är hälsobringande ger Mark flera exempel på. Det rör sig om allt från att det lindrar eksem och främjar blodomloppet till att chili kan förlänga livet med många år. Det kanske mest konkreta exemplet rör en av de som kontaktat Chiligaraget under åren.
– Jag fick ett samtal från en man som helt slutat med sina smärtstillande mediciner efter att han börjat äta chili. Han åt habanero som andra äter paprika och letade efter något ännu starkare. Jag hjälpte honom såklart att hitta en stark chilisort som han fattade tycke för.
Ett projekt som Mark hoppas ro i hamn under det kommande året är en chilifestival som beräknas bli av nästa sommar. Mark ser framför sig ett möte mellan chiliintresserade och ofrälsta, en helglång frossa i chilicentrerad mat och god öl – även chiliöl såklart. Självklart jobbar han vidare på att sprida chiliintresset och chiliodlandet ut till de svenska hemmen. Vid flera tillfällen har han fått höra att han är galen som försöker sprida chilin i det kryddtama Sverige. Själv tycker han att chiliodlande rimmar väl med svenskarnas stora intresse för trädgårdsodling.
– Fler och fler har plantor hemma på fönsterkarmen eller balkongen. Det är hur lätt som helst att odla chili. Alla som kan vattna en krukväxt kan göra det. Du börjar med några frön och har snart ett helt eget kryddskafferi. Plötsligt står du där med 4-5 chilisorter och måste flytta till en större lägenhet!