Varför just torsdagar är förknippade med ärtsoppa förklaras med den katolska medeltidens fastedag, vilken inföll under fredagar. I uppladdning för denna blev torsdagen en naturlig dag för frossa. Och vad frossar man hellre i än skålar av ärtsoppa? Särskilt om soppan efterföljs av frasiga pannkakor med sylt.
Långt fler anledningar än att kalasa på pannkakor finns dock för att motivera ärtsoppekokande. Rätten passar utmärkt att frysa in och spara till senare, vilket gör den optimal för att laga stora mängder av. Många hävdar till och med att soppan blir bättre om den görs i stora volymer. I svenska och finska arméer var den länge populär, till stor del tack vare ärtornas långa hållbarhet, ett argument som håller precis lika bra idag.
Traditionellt sett lagas ärtsoppa med kött som en av grundpelarna, men det går såklart minst lika bra att göra i en helt vegetarisk variant. Att servera senap till ärtsoppa är så gott som obligatoriskt, en söt variant eller en lite starkare passar båda lika bra. Vanliga smaksättare i själva sopan är lök, morot, nejlika, timjan, mejram och lagerblad.
En kusin till ärtsoppan är den lyxiga varianten crème ninon som kokas på gröna ärtor och torr champagne. Går det att pimpa upp även den vanliga ärtsoppan? Under 1800-talet, punschens guldålder, var det kutym att servera soppan med ett glas varm punsch. Gott än idag, även om det funkar lika bra med ett glas kall mjölk. Ett annat alternativ är att prova en ny smaksättning eller toppa soppan med något gott. Här under hittar ni två av våra förslag!